Emelie Nielsen en vardagshjälte med många järn i elden

Emelie Nielsen, kökschef på restaurang Krubb i Töreboda har tävlat i SM i utomhusmatlagning, deltagit i Årets kock och vunnit guldmedalj för sitt arbete i Culinar World cup för Västsverige. Hon blev i somras också den första att ta emot Textilias och Svenska Kockars Förening mångfalds- och inkluderingspris för hotell- och restaurangbranschen, Restaurangbranschens vardagshjälte.

När vi ringer upp Emelie är hon på plats på restaurang Krubb och mitt i förberedelser både inför lunchserveringen och kvällens premiär av Streetfood Friday med livemusik– ett helt nytt koncept på restaurangen.

”Vi tänker att det här kan bli den perfekta AW:n och inledningen på helgen. I de tider som är nu behöver man ha roliga saker som inte kostar hur mycket som helst och där man bara komma och umgås.”

Om att bli utsedd till en vardagshjälte

 

”Jag blev jätteglad över den här nomineringen och vinsten – det här är stort för mig. Att vara sjyst och inkludera alla är något jag har haft med mig sen barnsben. Att alla människor är lika värda och att alla har rätt till ett meningsfullt liv. Det är så jag är uppfostrad – behandla andra som man vill bli behandlad själv, egentligen är det ju inte svårare än så.”

Emelie bor med sin familj ute på landet, där de både har egna djur och en stor trädgårdsodling. Att få vara i naturen, komma ut i skogen och plocka svamp, njuta i trädgården och sköta odlingen – det är som ett andningshål för Emelie, en chans att bara få vara och hitta balans.

Samarbetet med Restaurangskolan

Emelie och Krubb har ett nära samarbete med restaurangutbildningen på orten. Hon berättar att de ganska snabbt insåg att det fanns ett gemensamt behov, ett ömsesidigt intresse av att skolans elever behövde få komma ut på praktik, på bra arbetsplatser, och att Krubb behövde hjälp för att driva allt det de gör.

”Sedan en tid finns även en restaurangutbildning med språkstöd här på orten, så det var en självklarhet att även ta emot deras elever, likväl som de elever som har speciella behov eller funktionsnedsättningar som kanske inte klarar av att vara i större, röriga kök. Där vi har möjlighet att anpassa praktiken så det passar både deras och vårt behov.”  berättar Emelie

Framtidens krogkultur

Emelie är också medgrundare till Framtidens krogkultur ett initiativ som bildades efter #metoo hösten 2017. Föreningens syfte är att aktivt arbeta för en positiv utveckling till en jämställd och attraktiv restaurangbransch där det inte förekommer övergrepp och kränkningar. För Emelie kändes det oerhört viktigt att visa att det finns människor som står för något annat.

”Genom att fokusera på tre områden: Ledarskap, Kultur och Utbildning, ser vi i styrelsen för föreningen att det kan ske stora positiva förändringar, som får bred spridning i hela branschen.”

De egna drömmarna framåt

”Jag vill jättegärna fortsätta utvecklas som matlagare och få fortsätta göra många roliga saker, tävla och utmana mig själv, engagera mig.”

Nu närmast står ett gästspel på schemat för Emelie. Hon är en de som ska ta över köket när några av landets främsta kvinnliga kockar intar restaurang Portal i Stockholm genom nätverket Takeover.

”TakeOver är ett nätverk där kvinnliga kockar tillfälligt tar över köken på några av Sveriges bästa restauranger med syfte att synliggöra kvinnliga kockars matlagning och skapa ett kvinnligt nätverk i branschen” förklarar Emelie

Prispengarna

För Emelie kändes det viktigt att för en del av vinsten få göra något som kändes bara lyxigt och roligt och sedan göra en långsiktig investering.

”Jag och en kvinnlig branschkollega avnjöt en helt fantastisk middag på Gastrologik. Sen har jag länge kikat på speciell utrustning som jag skulle behöva för att kunna tävla och laga mat på högre nivå. Det har alltid känts lite för dyrt, men den investeringen kunde jag göra nu och jag kommer att ha användning för den länge.”

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox