Hållbara textilier

Med hållbara textilier menar vi miljövänligare alternativ till traditionell bomull och polyester.
Under de senaste åren har vi på Textilia tagit fram flera nya textilmodeller med hållbara material.

Vad menar vi med hållbara textilier?

Med hållbara textilier menar vi miljövänligare alternativ till traditionell bomull och polyester. Det kan vara miljömärkta produkter eller produkter med alternativa fibrer, som exempelvis lyocell, modal, återvunnen polyester eller återvunnen bomull.

Under de senaste åren har vi på Textilia tagit fram flera nya textilmodeller med hållbara material.

Nolltolerans mot ohälsosamma kemikalier

För oss är det en självklarhet att textilier som används nära huden inte ska innehålla några farliga ämnen. Därför ställer vi krav på att alla textilier som vi köper in ska vara certifierade enligt OEKO-TEX® standard 100. Certifieringen är en garanti för att textilen i den färdiga produkten är helt fri från ohälsosamma kemikalier.

 

Våra miljömärkningar

Många av våra textilier är miljömärkta. Vi har till exempel lakan och handdukar som är märkta med Bra Miljöval, arbetskläder med EU-Eco-label och babyplagg med GOTS-bomull. Här nedanför ser du de miljömärkningar som finns på våra textilier:

 

  • Global Organic Textile Standard (GOTS) underlättar för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar
  • EU Ecolabel är EU:s officiella miljömärke. Den innebär samma typ av krav som Svanenmärkningen
  • Svanen är Nordens officiella miljömärkning och kräver ett helhetsgrepp om produktens miljöpåverkan under hela livscykeln, från exempelvis odling av bomull till färdiga kläder och textilier
  • Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning och ställer hårda krav på textiliernas fiber-innehåll och på tillverkningsprocessen i sig.

Textilia upcy - återanvändning på riktigt

På Textilia har vi en ambition att minska vår mängd textilavfall. Som en del i det arbetet har vi etablerat konceptet Textilia upcy, som kommer från ordet upcycling.

Läs mer

Textilia Hållbarhetsstipendium

Textilias Hållbarhetsstipendium är en intensifierad satsning på Hållbar textilservice, och syftar till att premiera forskning och utveckling för att långsiktigt minska miljöpåverkan i framtidens textilservice.

Läs mer