På Textilia har vi under 2023 återbrukat 412 ton textilier

Att tänka nytt och hållbart har alltid varit en del av vårt DNA. Med vår lösning, Textilia upcy, återvinner vi våra kunders kasserade kvalitetstextilier och ger dom nytt liv.

I ett 6 000 kvadratmeter stort lager väster om Köpenhamn står lådor på rad. De är fyra gånger fem meter stora och var och en av dem är fulla av kasserade textilier från svenska och danska restauranger, hotell, sjukhus och industrier.

Men det här är ingen textil-kyrkogård. Det är faktiskt tvärtom. Lagret med lådorna är ramverket för Textilia upcy och här börjar en återvinnings- och upcycling-process där det förbrukade får nytt liv. Tonvis med textilier, som av en eller flera anledningar borde ha kasserats, hamnar här. Hål och slitage blir nu bortklippta och när förvandlingen är klar har vi ”nya” skjortor, förkläden eller quiltjackor att leverera ut till kund igen.

Textilia upcy ger våra kunder möjlighet att återvinna sina förbrukade textilier till något värdefullt – ofta blir de till produkter som kan användas i samma textilservicelösning igen på till exempel hotell, restauranger och sjukhus.

Detta kallar vi för en cirkulär lösning.

Cirkulär lösning
– låt oss göra det tillsammans

Mängder av vatten, kemikalier och energi. Ja, kläd- och textilindustrin är dyr i klimatredovisningen. Vägen framåt kallar vi för cirkulär ekonomi och med Textilia upcy har vi redan tagit de första stegen. För varför kassera kvalitetstextilier när de kan få ett nytt och långt liv?

Lyckligtvis finns det hopp. Och hoppet är cirkulärt – även när det kommer till att driva företag. Det kräver helt enkelt att vi motsätter oss den traditionella linjära ekonomin, där man producerar ett plagg, konsumerar det och slänger det. I en cirkulär ekonomi återvinner vi textilierna och ger dem nytt liv i en ny form.

Där till exempel en duk från en restaurang tidigare slängts på grund av en rödvinsfläck, klipper vi idag runt fläcken och syr tyget till en klassisk skjorta, ett läckert förkläde eller något helt annat.

Vi hymlar inte med att det cirkulära tankesättet också gynnar olika företags resultat, men utan överkonsumtion av jordens råvaror.

Dansk design – tillverkning i EU

Alla produkter från Textilia upcy är designade i Danmark och produceras i sömnadsateljéer i Europa.

Våra sömnadsateljéer har tidigare producerat kläder för stora modehus, men fick uppleva hur beställningarna sinade i samband med coronakrisen. Med Textilia upcy är det återigen full fart i ateljéerna vilket gör att de anställda har kunnat behålla sina jobb.

Skjortan, täckjackan och förklädet från Textilia upcy har redan ett förbrukat textilliv bakom sig. Det ger varje klädesplagg karaktär och en alldeles egen historia. Upcycling är en motsats till en miljöskadlig slit-och-släng-kultur. Men detta kräver att vi konsekvent sätter kvaliteten på textilierna främst.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox