Tunika, blus, bussarong eller klänning – vad ska ni välja?

Blusar, bussaronger, tunikor och klänningar är de vanligaste överdelarna för personal inom vården. Vilka nämnare är gemensamma för dem alla och vad skiljer dem åt. Och slutligen - vilken modell passar bäst för er?

Likheterna som sätter standarden

För att leva upp till hygienkraven är överdelar avsedda för vården, oavsett om det är en tunika, blus eller klänning vi talar om, alltid kortärmade. De görs gärna i en rymlig modell för bästa komfort och för att ge optimal rörelsefrihet för personalen. De är vanligt att de är knapplösa och tas på genom att dras över huvudet. Både för att det förenklar hanteringen i tvätteriet och för att det går smidigare och snabbare vid av- och påklädning för användaren. Detta i sin tur innebär att de ofta har någon form av V-ringning. Rymliga fickor är oftast sydda på framsidan av både bussaronger, tunikor och klänningar, där plats finns för mobiltelefon och nycklar. Plaggen har oftast bröstficka där det finns fäste för namnbricka och plats för en pennficka.

Den klassiska blusen/bussarongenBussarong. Tencel i Magic Azur

Kärt barn har många namn brukar det sägas och när det pratas om blus och/eller bussarong inom vård och omsorgssektorn är det ofta samma typ av plagg som beskrivs. Wikipedia skriver: Bussarong (…) är ett löst sittande plagg för överkroppen. Ordet härstammar från lågtyskans ”Busserun” (sjömansskjorta) vilket ytterst kommer från franskans ”bourgeron” (arbetsblus).

Den klassiska bussarongen är rak och neutral i passformen och räknas som ett unisex-plagg. Den når oftast bäraren till höften. Detaljer som invändig resår eller sleifar för reglerbar midjevidd kan ge bussarongerna en mer feminin siluett om så önskas. Bärs gärna tillsammans med en klassisk vårdbyxa.

Den lite längre tunikanTunika Fancy i Blue Shadow Cross

Tunikan är också ett vanligt arbetsplagg inom vården. Den största skillnaden mot bussarongen är att den är lite längre, ofta en bit ner på låret. Tunikan är generellt också lite mer formsydd än bussarongen. En del tunikor har mer dekorativa finesser som bröstinsnitt och resår i ärmen för en mer feminin siluett.

Beroende på längden på tunikan kan den bäras med vårdbyxa eller leggings.

>>Bläddra i katalogen för kollektionen OMVÅRDA

VårdklänningenKlänning A, Tencel, i Shocking Pink - klänning som vårdkläder till sjuksköterska, undersköterska, vårdbiträde

Utöver tunikor och bussaronger finns också klänningen. Längden kan skifta, men vanligt är att den slutar strax över eller under knät. Klänningsmodellerna kan vara raka, A-linjeformade (innebär att klänningen är klockad i formen och vidare nedtill), med V-ringning eller rundad hals och med eller utan slits i sidan. En del har dekorativa finesser som bröstinsnitt, reglerbar midja och resår i ärmen

Bärs gärna tillsammans med leggings under vintern eller barbent under varma sommardagar.

Vilken modell ska ni välja?

Önskemål hos medarbetarna måste lyssnas av för att ni ska kunna ta ett genomtänkt beslut. Vilka arbetsuppgifter som ska utföras och hur ändamålsenliga plaggen är måste också vägas in. Hur homogen är gruppen som ska bära dem?

För största flexibilitet för vem i arbetslaget som ska kunna använda plagget, och för att få minsta möjliga storlek på klädstocken, är den klassiska, raka bussarongen det bästa valet. Modellen passar som vi nämnt både damer och herrar och vissa bussaronger har ett justerbart resårband eller sleifar insydda i midjan så att valet finns mellan att bära den rak eller som en mer figurnära modell.

En tunika eller klänning kan väl stereotypt sägas vara mer feminint utformade, även om inget egentligen motsäger att även den manliga medarbetaren kan bära dem.

Mix and match

Tunikor, bussaronger och klänningar finns ofta att välja i matchande färger. Det innebär att ni kan vara enhetligt klädda på arbetsplatsen, även om valet av modell är mer individuellt anpassat Många vårdgivare med mixade arbetslag väljer att erbjuda både bussarong och klänning till sin personal. Har ni enbart kvinnliga medarbetare skulle en mix av tunikor och klänningar kunna vara ett alternativ.

Var dock medveten om att ju fler olika modeller, samt färger ni väljer, desto större blir textilstocken vilket i slutänden leda till en mer svårhanterlig kollektion. Vi rekommenderar också att hålla sig till leverantörens befintliga sortiment. Skräddarsydda lösningar, där man till exempel önskar flytta på en ficka eller liknande, leder ofta till att slutpriset blir högre.

Val av byxa

Som ni säkert förstår finns det också en uppsjö av olika byxmodeller att förhålla sig till vid valet av arbetsuniform. För att underlätta det beslutet har vi satt samman en praktisk liten byxguide som ni hittar här!

Den lilla BYXGUIDEN

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox