Naturfiber, syntetfiber och regenatfiber – vilka för och nackdelar har materialen?

Nästan alla arbetskläder i Textilias sortiment är tillverkade av olika typer av  fiberblandningar: naturfiber (bomull), syntetfiber (polyester) och/eller regenatfiber (lyocell). Och det finns en god anledning till det. Med bomull/polyester får kläderna de bästa fördelarna av båda fibrerna i ett material och det blir både hållbart och prisvärt. Lyocell/polyester ger ett miljövänligare material, men det är lite dyrare och passar tyvärr inte för alla typer av plagg.

Men vi börjar med en kort förklaring över de olika fibertyperna:

Naturfiber, syntetfiber och regenatfiber

  • Naturfiber har ett naturligt ursprung. Exempel på naturfibrer är bomull, lin och hampa. Till naturfiber räknas även djurfiber som t.ex. ull. Naturfibrer kan spinnas och användas för att tillverka tyg direkt, utan att behöva brytas ner eller omformas.
  • Syntetfiber som exempelvis polyester, polyamid och akryl, är en plastfibrer med olja (petroleum) som råvara och de framställs på kemisk väg. Fibrerna tillverkas genom att lösningen pressas genom ett munstycke med små hål, så kallade spinndysor och sen klipps av i önskad längd.
  • Regenatfiber, även kallat lyocell, har också ett naturligt ursprung. Råvaran är cellulosa från exempelvis bokträd, bambu, tall, gran eller eukalyptus. Själva fibern utvinns på kemisk väg, på liknande sätt som polyester.

Fördelar och nackdelar med naturfiber (bomull)

Bomull tillhör naturfibergruppen. Den största fördelen med ren bomull är att det andas bra, vilket är skönt när det är varmt. Det är ett material som suger upp och släpper ifrån sig fukt. Det är starkt, men det finns risk att tunnare tyger slits och går sönder i industritvätt, särskilt om det är 100 % bomull. Bomullstyg är lätt att färga på grund av sin uppsugningsförmåga och materialet har en lång livslängd om det vårdas ordentligt. Främsta nackdelen med bomull är att själva odlingen inte är speciellt hållbart.

(Läs gärna – vad händer när bomullen inte räcker till).

Det finns också en risk att bomull krymper vid tvätt, samt att de har en tendens att blekna, så man behöver vara noga med hur kläderna tvättas. För oss som behöver vara säkra på att arbetskläderna vi erbjuder håller över lång tid, både i färg och passform, samt att de ska klara industritvätt i många år, är arbetskläder i ren bomull nästan en omöjlighet.

Fördelar och nackdelar med syntetfiber (polyester)

Polyester tillhör syntetfibergruppen. Den största fördelen med polyester är att det är ett väldigt slitstarkt material och mer elastiskt än bomull. Polyester torkar också betydligt snabbare än bomull och skrynklar knappt. Detta gör det till ett material som passar utmärkt i industritvätt. Nackdelen är att själva råvaran, olja, inte är så miljövänligt. Ett problem med polyester är också att det släpper ifrån sig mikroplaster vid tvätt som till slut hamnar i våra sjöar och hav.

Ett bättre alternativ är återvunnen polyester. Det kan framställas från t.ex. PET-flaskor och utslitna polyesterkläder. Då återanvänds den råolja som redan tagits från naturen, i stället för att utvinna ännu mer olja. Textilia har i stort sett inga arbetskläder av ren polyester. Det är inte speciellt behagligt att bära nära kroppen eftersom det har dålig andningsförmåga.

Fördelar och nackdelar med regenatfiber (lyocell)

Lyocell är en så kallade regenatfiber och tillverkas av cellulosa från snabbväxande träd. Det tillverkas med kemikalier i ett slutet system, vilket innebär att de mesta av kemikalierna återvinns i stället för att släppas ut med spillvattnet. Den största fördelen är att kläder tillverkade av lyocell upplevs svala och sköna. De har en god förmåga att transportera fukt – egenskaperna kan jämföras med bomull. Det är också ett starkt och tåligt material med liten risk för krympning.

Nackdelen är främst att det är en relativt energikrävande process att omvandla cellulosamassan till fibrer. Det finns risk för att lyocellen tillverkats av träd som inte kommer från hållbart skogsbruk, vilket skulle kunna innebära skogsskövling.  Därför använder vi på  Textilia uteslutande lyocell tillverkat av varumärket Tencel™. Tencel™ utvinns från hållbart skogsbruk och har garantier på full spårbarhet genom hela tillverkningsprocessen.

Fördelar när de olika fibrerna blandas

Polyester och bomull tillsammans ger ett starkt och tåligt material, som är både hållbart och prisvärt. Bomull i kombination med polyester är mindre benäget att noppra och blir heller inte statiskt elektriskt. Det torkar snabbt och är skrynkeltåligt. Med bomull och polyester tillsammans får man ett plagg som andas och som håller både formen och färgen länge, och det krymper i stort sett inte alls.

Tencel™ kombinerat med polyester ger ett svalt och behagligt material med ett naturligt fall. Detta gör att det passar utmärkt i blusar, bussaronger och klänningar. Det gör sig inte lika bra i tunna byxor då det naturliga fallet gör att de får en ”säckig” passform.  Även i tunnare vävar är Tencel™/polyester slitstarkt. Det kan dock upplevas genomskinligt, så dessa kläder tillverkas sällan i vitt.

Varför använder vi inte Tencel™ istället för bomull i alla våra arbetskläder? Med tanke på de fördelar materialet har i både bekvämlighet och i den lägre miljöpåverkan. Svaret är helt enkelt att Tencel™ är ett dyrare material, och efterfrågan på dessa kläder blir oftast lägre i en offentlig upphandling, där priset gärna utvärderas högre än hållbarhetsfrågan.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox