Glömmer du något? Läs om de förbisedda hygienplatserna i restaurangen

Som hektisk restaurang kan missar lätt förekomma i städrutinen. Läs här om de förbisedda men viktiga områdena att ta sig runt på hygienchecklistan.

De allra flesta restauranger har kontroll på maten, hur den ska förvaras och tillagas under korrekta och hygieniska förhållanden. Men hygien handlar också om en rad andra punkter som är lika avgörande i restaurangen.

Därför har vi samlat ett antal förbisedda områden.

Har du tänkt på... rätt indelning?

Lokalerna i restaurangen – matplats, kök, förråd och toaletter – ska vara av lämplig storlek och ha tillräckligt avstånd mellan de olika verksamheterna, så att ordentlig städning kan utföras och inga hygieniska problem uppstår. Det gäller till exempel mellan diskbänkar för livsmedel och diskbänkar för handhygien, mellan avfallsrum och rum med råvaror och mellan dörrar till toaletter och utrymmen där livsmedel förvaras och förädlas.

Har du tänkt på... köksutrustningen?

De flesta kockar är väl medvetna om att maskiner, utrustning och inventarier givetvis måste hållas rena. Men man måste också komma ihåg att ta sig tid på de hektiska kvällarna. För det är viktigt att få alla köksmaskinsdelar desinficerade så att det inte bildas bakterier.

Torka av med trasor och kökshanddukar som har tvättats i tillräckligt hög temperatur och under korrekta, hygieniska förhållanden.

Har du tänkt på... kock- och servitörskläderna?

Ett av de förbisedda områdena är personalens personliga hygien i förhållande till kläder. Det är till exempel inte lämpligt att tvätta trasor och kökshanddukar, kockkläder och servitörskläder hemma tillsammans med den privata tvätten.

Om textilierna inte tvättas i rätt temperatur ger det goda förutsättningar för bakterier att sprida sig. Vill du undvika den situationen är det säkrast att välja en professionell tvätt.

Har du tänkt på... att undvika onödiga kemikalier?

Produkterna vi använder i kök och restaurang kan innehålla få eller många kemiska ämnen. Men det är viktigt att undvika onödiga kemikalier, eftersom de kan vara skadliga om de överförs till människor. Ett typiskt val i många restaurangkök är de färgglada engångstrasorna, som kan köpas billigt i de flesta stormarknader. Många är dock inte medvetna om att dukarna ger ifrån sig mikroplaster som i värsta fall kan hamna i maten och tas upp i kroppen.

Istället kan du välja torkdukar som kräver minsta möjliga kemikalier och som inte avger mikroplast. Ett exempel på en miljövänlig lösning är Textilias Viima-serie, som bygger på avancerad mikrofiberteknik. Här slipper du använda kemikalier eller såpa – du behöver bara använda vatten. Effekten av dukarna motsvarar en desinficerande rengöring och har tre gånger högre effektivitet än vanlig rengöring. De kan också ta bort coronaviruset på ytor.

Utöver hygiendelen väljer många restauranger Viima-lösningen, eftersom den är hållbar och minskar CO2-utsläppen med 72 procent jämfört med traditionella produkter.

Läs mer her.

Nysgerrig på design-trends til restauranter? Læs om dem her.

 

Läs mer om våra lösningar för restauranger

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox