Som officiell och stolt partner till Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget tillhandahåller vi skräddarsydd tvätt- och textilservice åt de båda landslagen.
Det första samarbetsavtalet tecknades år 2022 och gjorde Textilia till officiell partner till Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget, vilket innebar att Textilia tillhandahåller skräddarsydd tvätt- och textilservice åt de båda landslagen. Dessutom instiftade Textilia och Svenska Kockars Förening ett mångfalds- och inkluderingspris för restaurangbranschen.
– Vi är stolta och glada över möjligheten att stötta svenska kocklandslagen under de närmsta åren och samtidigt få dela med oss av vår expertis inom området tvätt- och textilservice som en viktig del i den kulinariska upplevelsen. Dessutom har vi i Svenska kockars förening funnit en samarbetspartner och ett landslag där vi ser stora likheter mellan våra verksamheter och i våra värderingar, berättar Patrick Olsson, dåvarande VD.
Med start 2025 har ett nytt tvåårsavtal tecknats och samarbetet kring priset fortsätter.
– Det är jätteroligt att vi även fortsatt kan stötta svenska kocklandslagen. Genom åren har vi byggt upp ett värdefullt samarbete där vi får möjlighet att bland annat bidra med vår expertis inom tvätt-och textilservice. Vårt gemensamt instiftade mångfalds-och inkluderingspris har också resulterat i att flera vardagshjältar i restaurangbranschen lyfts fram. Något vi hoppas kunna fortsätta med även de kommande två åren, säger Jenny Keller, utvecklingschef HoReCa.
"Vi är jätteglada över vårt samarbete med Textilia eftersom vi ser en god matchning i våra värderingar kring mångfald, inkludering och likabehandling"
Jens Ericsson
General Manager Svenska Kocklandslagen.
Som en del i samarbetet instiftade Textilia tillsammans med Svenska Kockars Förening ett mångfalds- och inkluderingspris för hotell- och restaurangbranschen, Restaurangbranschens vardagshjälte. Restaurangbranschens vardagshjälte tilldelas en person som inom branschen som gjort betydande insatser för att öka mångfalden inom branschen och skapa en jämställd och inkluderande miljö där alla är välkomna och trivs.
Priset tilldelas en person inom branschen som agerar utifrån Svenska Kockars Förenings och Textilias värdegrund av inkludering och likabehandling oavsett kön, trosuppfattning, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller ålder. Prissumman är 30 000 SEK och priset delas ut under Svenska kockars förenings vårmiddag i samband med årligt representantskapsmöte/kongress.
– Det känns fantastiskt att vi nu har spikat våra lag, vi har fått till en bra mix för både juniorerna och seniorerna och jag ser fram emot att dra igång våra träningar. Det nya upplägget med två lagkaptener för Kocklandslaget ser jag som en stark fördel då Desirée och Emil kan driva på laget och både inspirera och utmana dem. Jag känner verkligen att vi har alla förutsättningar för att säkra medaljer i kommande mästerskap, säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.
Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör tillsammans de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2026 och Culinary Olympics 2028. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Fredrik Ander och Albin Edberg är Team Managers för Kocklandslaget respektive Juniorkocklandslaget. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. I Culinary World Cup 2022 blev tog Kocklandslaget en silvermedalj och i Culinary Olympics 2024 försvarade Juniorkocklandslaget sin guldmedalj. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening.
Svenska kockars förening är ett branschnätverk för krögare och kökspersonal som samverkar med högstadieskolor, gymnasieskolor, privata och offentliga restauranger och andra branschföreningar. Detta för att främja rekrytering och höja kunskapen om våra yrken. Svenska kockars förening utbildar domare för mattävlingar som går i Sverige och utomlands. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening.
"De verkliga hjältarna är våra gäster som trots utmaningar ändå orkar besöka oss och visa oss tacksamhet, säger hon själv på sitt alltid lika ödmjuka sätt.". Det säger Eva Carlberg, kökschef på Café David som drivs av Skåne Stadsmission. För den värme och det engagemang hon hyser för både gäster och personal har hon utsetts till Restaurangbranschens vardagshjälte 2024.
Läs intervjun härUniverseums köksmästare Myrthe Put har skapat en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och accepterade precis som de är. Oavsett etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Nu har hon utnämnts till Restaurangbranschens vardagshjälte 2023.
Læs mereEmelie Nielsen, kökschef på restaurang Krubb i Töreboda har tävlat i SM i utomhusmatlagning, deltagit i Årets kock och vunnit guldmedalj för sitt arbete i Culinar World cup för Västsverige. Hon blev sommaren 2022 också den första att ta emot Textilias och Svenska Kockars Förening mångfalds- och inkluderingspris för hotell- och restaurangbranschen, Restaurangbranschens vardagshjälte.
Läs intervjun härVill du skapa en komplett restaurangdesign – eller kanske luta dig mot välrenommerade restaurangers visuella uttryck? Vi har samlat de 4 största designtrenderna som vi på Textilia upplever med våra kunder.
Läs här