Myrthe är restaurangbranschens vardagshjälte

Universeums köksmästare Myrthe Put har skapat en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna

Universeums köksmästare Myrthe Put har skapat en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna

Universeums köksmästare Myrthe Put har skapat en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och accepterade precis som de är. Oavsett etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Nu har hon utnämnts till Restaurangbranschens vardagshjälte 2023.

Myrthe Put har lång erfarenhet i restaurangbranschen, en miljö hon på många sätt älskar och trivs i. Men det finns fortfarande en hård och manlig jargong i många kök, menar hon.
– Kvinnor i den här miljön hamnar ofta i underläge. Du måste verkligen våga ta plats och det är inte alltid lätt. Som kvinna, som dessutom lever i ett samkönat äktenskap, har jag tyvärr upplevt en hel del.

Passion, glädje och trygghet

Myrthe har sedan länge engagerat sig och kämpat mot orättvisor som rasism, sexism och homofobi. När hon för två år sedan fick tjänsten som köksmästare på Universeum i Göteborg kände hon att hon äntligen hade möjlighet att verkligen göra skillnad. Redan från allra första dagen satte hon upp tydliga värderingar för jobbet.
– Jag vill skapa en arbetsplats präglad av passion, glädje och trygghet, säger hon. Och inte minst en stark vilja att både lära sig själv och lära ut till andra.

Viljan lika viktig som kunskap

– För mig är det självklart att ge människor en chans, säger hon. Det är ofta bättre att anställa människor som verkligen vill än de som kan. Viljan att lära sig och att utvecklas är väldigt viktig.
– Och att någon inte får behålla sitt jobb på grund av något ord hen inte förstår är orimligt, fortsätter hon. Språksvårigheter går att överbrygga om du vill. En blandning av många olika kulturer i ett och samma kök är inte ett problem, tvärtom något vi verkligen eftersträvar.

“Jag vill skapa en arbetsplats präglad av passion, glädje och trygghet. Och inte minst en stark vilja att både lära sig själv och lära ut till andra”

Myrthe Put

Köksmästare Universeum

Jag vill skapa en arbetsplats präglad av passion, glädje och trygghet, säger Myrthe Put

Hållbart och njutbart

Universeums matfilosofi är ”hållbart och njutbart”.
– Allt vi lägger på tallriken är valt med omsorg, för att du och världen ska må bra både idag och i framtiden, förklarar Myrthe. Vi lägger fokus på god och hållbar mat, och jag vill verkligen att alla här ska brinna för både hållbarhet och matglädje.

Hållbarheten gäller även kläderna i köket. Sedan några månader kommer delar av kläderna från Textilias upcy-sortiment, det vill säga kläder skapade av kasserade textilier.
– De håller riktigt hög kvalitet och ser snyggare och roligare ut än de vanliga traditionella kockkläderna.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox