”Vår ambition har alltid varit att utmana branschen och bryta mot normer”

Gotthards krog ligger insprängd i det levande torg som skapats mellan Umeås gamla sjömanshus och det nybyggda kulturhuset.

– Om man inte känner till oss blir man ganska överraskad över att det finns den här typen av aktör i Umeå, berättar Anders Samuelsson, kreativ ledare.  Textilia är sedan start en del av den lokala infrastrukturen som byggts kring krogen.

Mycket av upplevelsen av Gotthards krog skapas av platsen de verkar på. Krogen ligger i Umeås historiska sjömanshus, som är ihopkopplat med det nybyggda och levande Kulturhuset via det inglasade Torget. En mötes-och handelsplats som bjuder in till långluncher och spontana AWs.  

“Textilias upcy-kollektion är jäkligt snygg tycker jag. ”

Anders Samuelsson

Kreativ ledare

Lokalt och hållbart 

När Gotthard grundades fanns ett tydligt lokalt fokus: Krogen skapades för att ge något tillbaka till Umeå. 

  • Det är som med i vårt DNA att göra affärer lokalt, för det blir bra för människor som bor här, säger Anders på soft norrländska. 

En egen infrastruktur med Gotthard som nav byggdes upp, med lokala producenter och leverantörer av både kött, fisk och bröd. De har till och med en egen trädgårdsmästare. 

  • Hans gård ligger två kilometer uppströms från restaurangen. Vi betalar allt från frö till planta utöver hans lön, så vi hjälps åt med risken det innebär att odla. De är inte de billigaste grönsakerna men de är riktigt, riktigt goda.  

Råvarorna och historien har format maten 

Gotthard är inte en vegetarisk krog men fokuserar mycket på grönsakernas plats i maten. Lunchen på Gotthards är exempelvis alltid vegetarisk med animaliskt protein som tillval.  

– Vi alla behöver äta mindre kött. Det behöver man inte läsa på så mycket för att förstå. Vi vill vara med och driva den förändringen genom att servera riktigt vällagad, rolig och spännande vegetarisk mat, berättar Anders. Vår ambition har alltid varit att utmana branschen och bryta mot normer för att skapa någonting större och bättre. 

Kockarna har, med inspiration från historien i det gamla sjömanshuset, via maten utforskat världens hamnar. På kvällarna serveras här nynordisk mat med asiatiska influenser. 

– Det passar smakmässigt väldigt bra att bygga måltider med grönsaker runt asiatiska smakbilder. 

Tio friktionsfria år med Textilia 

Bakom pannor och kastruller rör sig kockarna i rockar från Textilias upcy-kollektion med återbrukade textilier. Servering och bageripersonal är klädda i Textilia-tvättade kläder. Textilia står idag för all tvättning av dukar till festvåningsarrangemang, linneservetter och arbetskläder för personal i kök och bageri. Det blir två leveranser i veckan.  

– Vi rullade igång från start med Textilia som då var en lokal aktör och det har sen dess funkat helt friktionsfritt. 

Kockarna på Gotthards var även först i Umeå att använda Alfarocken från upcy-kollektionen. Ett solklart val, menar Anders.  

– Hållbart producerat från gammalt hotellinne. Det är helt i linje med hur vi jobbar, så det var ett lätt beslut att ta. De är också väldigt mjuka och följsamma jämfört med nya kockkläder tack vare att tyget är så välanvänt. Vi får mycket positiva kommentarer om dem.  

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox