Vid Köpenhamns universitet har en grupp forskare undersökt möjligheten att återvinna polyesterblandningar från textilier – och det är nog på tiden. Idag återvinns inte majoriteten av polyester som produceras, vilket får stora konsekvenser för miljön.
Därför stöttar vi på Textilia projektet.
Som leverantör av textilier har vi ett ansvar att se till att våra textilier används så länge som möjligt och att de återvinns i så stor utsträckning de kan – och projekt som dessa kan spela en avgörande roll i detta.
I slutet av mars skänkte vi därför textilier till projektet som nu ska testas i stor skala, och som hittills visat goda resultat.
Mycket tyder på att forskare vid UCPH har knäckt koden för hur man separerar polyester- och bomullsfibrerna från varandra utan att någon av delarna går förlorad.
Och det är banbrytande.
Hittills har de konventionella metoderna som används för att återvinna blandmaterial bara lyckats bevara plastfibrerna. Om projektet lyckas i stor skala kan det därför ta textilindustrin ett viktigt steg vidare i den gröna omställningen.
En enkel lösning på ett komplext problem
Den nya metoden kräver ingen speciell utrustning, bara värme, ett giftfritt lösningsmedel och en ingrediens man möjligtvis kan ha hemma; nämligen hjorthornssalt, som vanligtvis används som jäsmedel i till exempel kex och kakor.
I processen bryts hjorthornssaltet ner och frigör CO2. Det är här magin händer, eftersom kombinationen av detta fungerar som en katalysator och framkallar reaktionen som separerar plasten och bevarar bomullsfibrerna.
Läs mer om projektet här.