För oss på Textilia har det länge varit viktigt att våra textilier är hållbara för miljön. Vi är noga med att ha lakan märkta med Bra Miljöval, och att erbjuda arbetskläder och handdukar i miljövänligare material som Tencel™ och Modal™ (av träfiber). Något som har varit svårare att lösa är vad som händer med lakanen, handdukarna eller arbetskläderna när de är utslitna och inte kan användas av våra kunder längre.
Vi brukar säga att den sista pusselbiten i textiliernas livscykel, d.v.s. återvinning av textilfibrerna, har varit svår att finna. Fram tills nu. Företaget re:newcell har utvecklat en världsunik återvinningsprocess för textil i industriell skala och sedan hösten 2018 är Textilia delägare i företaget.
– Vi har länge haft våra ögon på re:newcell och deras arbete med att skapa nya textilfibrer av gamla textilier. Vårt beslut att investera i re:newcell är ytterligare ett sätt för oss att ta ansvar i denna viktiga fråga. Som en av Sveriges största inköpare av textilier för vård och omsorg måste vi helt enkelt vara med och främja utvecklingen av återvinning av textilfibrer, meddelar Fredrik Lagerkvist, VD på Textilia.
Ohållbar konsumtion av kläder
Kläder och andra textilier är något som vi människor använder varje dag. MEN, både sättet som kläder tillverkas på och hur de används idag är extremt slösaktigt och miljöförstörande. Det sägs att som privatpersoner använder vi plagg i genomsnitt 3–30 gånger innan de slängs bort. Kanske är du också en av dem som köpt ett plagg enbart för en utekväll eller något speciellt tillfälle? Det är nämligen inte ovanligt att man köper kläder och bara använder dem en enda gång, bara för att det är så pass billigt. Fast att vi egentligen vet att en sådan konsumtion av kläder är långt ifrån hållbar.
Mindre än 1 % återvinns till nya kläder idag
När ett plagg blir utslitet eller du inte längre vill ha det, så kan det säljas vidare i second-hand-butiker, ärvas av yngre syskon eller skänkas till någon organisation som Röda Korset, Myrorna eller liknande. Vilket är toppen – då får kläderna nästan som ett nytt liv. Det finns även textila återvinningsstationer, men tyvärr riskerar de flesta plagg som hamnar där att förbrännas (eldas upp i värmeverk), eftersom det ännu inte finns någon riktigt bra teknik för att separera de olika material som finns i kläderna.
Läs mer i vår textilskola om återvunna textilier
Det sägs att ca 12% av våra begagnade kläder återvinns till att bli textilier av lågt värde, såsom trasor till industrin, mattor, isolering m.m. Ca 87 %, bränns upp och mindre än 1% återvinns till att bli nya kläder, så kallad closed loop recykling. Det är med andra ord en försvinnande liten mängd kläder i världen som återvinns. Men det är precis här som re:newcells unika återvinningsprocess vinner mark.
Re:newcell gör nya fibrer av gamla kläder
Det re:newcell gör är att de använder textilavfall som en resurs. De har utvecklat en unik metod för att återvinna gamla textilier till att bli textilmassa. Massan omvandlas sedan till textilfibrer och på så sätt skapar re:newcell ett cirkulärt flöde, med stora vinster för miljö och klimat som resultat. Det som gör re:newcell-massan unik är att den består av 100 % återvunnen råvara. Inget nytt, jungfruligt material används i processen.
Processen i förenklade drag
Först strimlas textilierna och ev. knappar och blixtlås sorteras bort. Sedan avfärgas textilerna och processas genom en unik metod till en naturlig och biologiskt nedbrytbar re:newcell-massa. Massan kan visuellt liknas vid hur det ser ut om du glömt ett kvitto i fickan när du tvättar. Massan pressas sedan och torkas till stora ark som sedan tillbaka in i den vanliga textilvärdekedjan, genom att förädlas till högkvalitativa textilfibrer som viskos och lyocell.
>> Läs mer om re:newcell
Drömmen vore såklart om vi i framtiden kunde få fram en kollektion åt Textilia i 100 % återvunnet material! Än så länge är det lång väg dit, men vi har tagit några första viktiga steg.