Nycklar, pengar och mobiler. Stetoskop, kontokort och glasögon. Det är mycket som glöms i smutstvätt.
– En enda bläckpenna kan förstöra en hel tvättrumma med 70 kg textilier, berättar Marléne Kerber, textilkoordinator på Region Örebro län.
Genom att väcka nyfikenhet försöker man nu få medarbetarna att tömma sina fickor innan de slängs i smutstvätten.
Region Örebro län är en av Textilia Örebros största kunder. Med flera tusen anställda inom vård och omsorg blir det väldigt mycket tvätt – och inom regionen är man väldigt mån om att minska kassationer och svinn. Men utan pekpinnar.
– Vi vill göra människor medvetna genom att göra dem nyfikna, berättar Marlene.
– Därför har vi fyllt en monter med sådant som vi hittar i smutskläderna. Många har uttryckt stor förvåning över vad vi kan hitta ibland.
Kostar tio sjuksköterskelöner
Oftast är det små saker, men även små saker gör stor skada.
– Det som glöms allra mest är bläckpennor och en enda bläckpenna kan förstöra en hel tvätt med 70 kg textilier, förklarar Marlene. Vi ser också att foundation förstör våra personalblusar och klänningar då de avger fettfläckar som inte försvinner i tvätten.
Förstörda textilier och svinn måste ersättas genom att köpa nya.
– Kostnaden motsvarar faktiskt tio sjuksköterskelöner, berättar Marlene. Så om alla gör rätt sparar vi massor av både tid och resurser.
Större kundfokus
Region Örebro län äger sina textilier men köper tvättjänsten av Textilia.
– Samarbetet fungerar väldigt bra, säger Marléne. Vi har en konstruktiv och öppen dialog.
– Textilia har fått ett allt större kundfokus senaste åren. Idag tänker de verkligen ”vad behöver just den här kunden”. Alla har inte samma behov, och Textilia möter verkligen just våra behov.
Region Örebro Läns textilier får nytt liv via Textilia
Framöver ska Region Örebro län dessutom återvinna textilier som inte längre går att använda och Textilia är upphandlade för att ansvara för återvinningen.
Trasiga lakan kommer omvandlas till bland annat servitörskjortor, kockjackor och förkläden, medan utslitna täcken kan bli värmande täckjackor. Även tyger som inte längre håller måttet kan få nytt liv, exempelvis som akustiktavlor. Målet är att 100 % av de insamlade textilierna ska återvinnas redan år 2025.