Hållbarhetsstipendiet 2024 går till klädesdesignerna Natalia Bucksch och Iryna Brzak. Med sina modeller av arbetskläder har de visat att digital teknik kan minska materialanvändningen och öka textiliernas livslängd. Med hjälp av 3D-viusualisering har de skapat hållbara plagg som dessutom är både bekväma och snygga.
Motivering
”På ett nytänkande sätt har Iryna och Natalia sett över sömplaceringar och utvecklat plagg som både har potential att utmana gamla sanningar och uppfyller kommande ekodesignkrav på hållbara produkter. Plaggens design kan inte bara minska materialanvändningen utan också förlänga livslängden på plaggen – två viktiga områden som vi på Textilia tror bidrar till en renare morgondag.”
Natalia och Iryna träffades på Tillskärarakademin i Stockholm, där de båda utbildade sig till 3D-visualiserare inom mode och konfektion. Den ena från Ryssland, den andra från Ukraina.
– Vi fann varandra direkt, blev kompisar och bestämde oss för att arbeta ihop, berättar Iryna.
Tillsammans har de många års erfarenhet av mönsterkonstruktion, sömnad och produktutveckling.
– Våra kompetenser och styrkor matchar varandra väldigt bra, förklarar Natalia.
Ett stort steg framåt för textilindustrin
Genom Tillskärarakademin fick Natalia och Iryna kontakt med Textilia och ett samarbete startade.
– Projektet handlade om hållbar design och mönsterkonstruktion i programmet CLO 3D, berättar Iryna. Målet har varit att skapa funktionella plagg med färre stresspunkter och större bekvämlighet för alla olika kroppsformer.
– CLO 3D är verkligen ett stort steg framåt för textilindustrin, säger Natalia. Inte minst när det gäller hållbarhet. 3D-tekniken gör det möjligt att experimentera med olika konstruktioner utan fysiska material vilket minskar resursförbrukningen. Det sparar både tid och kostnader, samt att det ökar kvaliteten på slutresultatet.
Återanvändas och återvinnas
Natalia och Iryna skapade tre nya modeller av arbetskläder för vårdyrket där plaggen både kan återanvändas och återvinnas: bussarong, klänning och byxor. De började med en konkurrensanalys och en användarundersökning.
– De flesta av de kvinnor vi pratade med var exempelvis inte nöjda med rörelsevidden i bussarongerna och de flesta män tyckte att byxornas passform kan förbättras, berättar Natalia. Dessutom vill alla ha fler fickor.
– Alla vill ha bekväma kläder som är lätta att röra sig i och gjorda av ett material som är skönt mot huden, tillägger Iryna. Så utmaningen är att kombinera dessa önskemål med kraven på hållbarhet och kostnadseffektivitet.
Mindre miljöpåverkan
Natalia och Iryna har bland annat jobbat med modulär design så att endast vissa mer utsatta delar av plagget enkelt kan bytas ut. De har också flyttat sömmar vilket resulterar i både mindre slitage och ökad bekvämlighet.
– Genom att använda 3D CLO har vi lyckats skapa tre nya arbetsklädesmodeller som inte bara är snygga, utan också ergonomiskt utformade för att optimera rörelsefriheten och komforten för användaren, berättar Iryna.
– Tack vare 3D-visualiseringen har vi dessutom minskat antalet fysiska prototyper med 50 procent, vilket resulterar i betydande kostnadsbesparingar, tillägger Natalia. Vår livscykelanalys visar att de här kläderna har betydligt mindre miljöpåverkan än traditionellt designade arbetskläder.
“– Vår livscykelanalys visar att de här kläderna har betydligt mindre miljöpåverkan än traditionellt designade arbetskläder.”