Granö Beckasin håller stilen med förkläden av återbrukade textilier

Granö Beckasin håller stilen med förkläden av återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att få vara i naturen. På riktigt.

Mitt i de djupa norrländska skogarna, vid vackra Umeälven lever och frodas en destination för naturturism där bygdens hållbara utveckling har varit ledstjärna från dag ett. Här är det hållbarhet som gäller in i minsta detalj, från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden i restaurangen.

Förklädena kommer från Textilas upcy-kollektion där kasserade textilier fått nytt liv. 

– De är helt i stil med vår filosofi på Granö Beckasin. Vi är en ekologisk restaurang som serverar mat lagad på rena råvaror från trakten. Vi jobbar också hårt för att ta tillvara det mesta och minimera matsvinnet, då kan vi inte gå klädda i vad som helst, säger Victor Svedlund, restaurangchef på Granö Beckasin. 

 

Service som överraskar

Victor berättar att en och annan gäst höjer på ögonbrynen första gången de besöker restaurangen. De har kommit till Granö Beckasin för att titta på norrsken, vandra i skogen eller åka timmerflotte, inte för att få en förstklassig måltidsupplevelse.  

– Vi försöker vara lite annorlunda och överraska med hög servicenivå och ett bemötande i toppklass. Vi ser våra gäster och vi ser varandra i personalen. Också trivseln och den sociala hållbarheten genomsyrar allt vi gör här i Granö. 

“Vi är otroligt glada för den väg som Textilia valt att gå. Det går inte att komma ifrån att textilindustrin har en stor påverkan på miljön och då måste den som är stor och stark också vara snäll som Bamse och gå före i konkreta handlingar. ”

Victor Svedlund

Restaurangchef

Räddade skolan i Granö

Det som började med en aktion för att rädda skolan i den lilla byn Granö är 15 år senare ett naturturism-mål som lockar människor från Nederländerna, Tyskland, Schweiz men även från länder utanför Europa. 

Annika Rydman, VD på Granö Beckasin, har varit med från början. Hon återvände från Stockholm hem till Granö efter många år som journalist på några av landets största redaktioner. I Granö var skolan där hennes son skulle gå hotad och Annika och några vänner i byn gick samman för att rädda den. Och lyckades.
– Vi insåg att skolan var en fråga som handlade om bygdens överlevnad. Stänger den så försvinner så mycket annan service som behövs för att kunna leva ett bra liv på landet. 

Engagerar hela bygden

Det blev startskottet på en rörelse som än i dag engagerar hela bygden. Alla ska med, byborna, de lokala företagen och entreprenörerna.  

– Det handlade om att hitta någonting att satsa på utifrån de förutsättningar som finns här i Granö. Vi gjorde en ordentlig research och kom fram till att naturturism är bransch med stark tillväxt i hela världen, berättar Annika Rydman som några år senare bytte yrkesbana i livet. 

Nu är hon VD för en destination för övernattning, mat, konferenser, äventyr och aktiviteter som har etiketten Eco premium, en egen märkning som står ekologiskt och hög kvalitet. 

– För oss innebär det ingen fejk och ingenting fancy, bara småskaligt och äkta. Vi plockar inte hit något som vi inte har som någon sorts teater utan utgår alltid från det som finns naturligt här i Granö. 

Framgångsreceptet är enkelt. 

– Människan mår bra av att komma ut och vistas i naturen, det är vetenskapligt belagt. Svårare än så är det inte egentligen inte, säger Annika Rydman. 

Snygga kläder ett måste

Det var restaurangchef Victor Svedlund som fick upp ögonen för Textilias upcy-kläder och Annika är tacksam för det. Hon menar på att det säkert kommer att bli fler artiklar ur kollektionen.

– Om kläderna ska bära vårt varumärke räcker det inte bara med att de är återbrukade, de måste vara snygga också, annars är det ingen som vill ha dem på sig. 

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox