Även om ett samarbete med en textilserviceleverantör, chippade textilier och ett smart textillogistiksystem är utmärkta första steg i att förebygga att textilier försvinner inom vården, är det även av största vikt att utbilda personalen om vad som gäller kring textilhanteringen på ert sjukhus.
För tyvärr är det så att personalen är en stor del av problemet med svinn. Vanliga orsaker till svinn på sjukhusen är:
- att personalen av misstag kastar tvätten i fel stört, dvs i sopnedkastet istället för tvättnedkastet.
- att de, om än helt oavsiktligt, tar med sig arbetskläder eller andra textilier hem.
- att de skickar sjukhustextilier med patienten vid hemgång.
Och även om ovanstående punkter sker oavsiktligt eller om tanken är god, så kostar dessa ovanor i slutänden pengar.
Att komma till botten med svinnet kommer inte bli lätt. Personalen på sjukhusen ägnar varje dag åt att hjälpa andra människor och att rädda liv. Så att t.ex. se till att de nyblivna föräldrarna inte får med sig babyfilten hem från BB är troligtvis inte någon prioritetsfråga för dem. Därtill är det en risk att införandet av nya policys och regler kring detta upplevs som onödigt hårt. Men även om det känns som en oöverstiglig uppgift så finns det sätt att komma tillrätta med problemen.
Våra tre bästa tips!
1. Håll obligatoriska textilhanteringsutbildningar internt.
Flera i personalen kanske inte ens vet att ni har riktlinjer för hantering av textilier, eller att ni har en textilleverantör som samarbetspartner. Ta 20 minuter med jämna mellanrum för att utbilda dem om problemen med svinn av textilier och hur det påverkar miljön när nya textilier behöver tillverkas. Informera om sjukhusets riktlinjer för hantering av textilier och infektionskontroll, vilka risker det kan innebära att ta med sig arbetskläder hem eller förvara dem i sitt personliga skåp. Se gärna till att ge något incitament för att delta i utbildningen.
2. Använd skyltar och affischer som påminnelse.
Vi vet att det höga tempot inom sjukvården kan leda till att misstag sker. Men även i stressiga situationer kan ni minska risken för att det smutsiga lakanet hamnar i soporna istället för i tvättnedkastet genom att se till att alla returstationer och tvättsäckar är ordentligt märkta. Placera gärna pedagogiska påminnelser i form av affischer runt viktiga platser som linnevagnar, textilförråd, sopnedkast och personal- och omklädningsrum.
3. Ge incitament för avdelningar som minskar sitt svinn.
För att få dina medarbetare mer engagerade i att minska sitt svinn kan ni överväga att hålla någon form av tävling mellan enheterna och avdelningarna på sjukhuset för att se vem som kan minska sitt textilsvinn mest. Kanske bjuda på tårta, eller på annat sätt uppmärksamma de som utmärker sig mest!
Ha tålamod!
Kom ihåg att det tar tid att bryta dåliga (textil-)vanor, så ha tålamod och tänk långsiktigt. Någon i personalen kan fortfarande råka kasta bort något extra smutsigt lakan, eller en trasig bussarong eller av misstag få med sig arbetskläder hem. Studier visar att det kan ta alltifrån från 18 dagar till 8 månader* för att bilda en ny vana!
Förhoppningsvis kan du med hjälp av dessa tips, genom uppmuntran och att föregå med gott exempel minska svinnet av textilier hos er.