Vividye – vinnare av Textilias Hållbarhetsstipendium 2020

2020 års vinnare Vividye erbjuder en ny teknologi för att trycka färg och mönster på textilier som sedan enkelt går att tvättas bort så att textilierna kan återanvändas och få förlängd livslängd.

Vividye startade som ett studentprojekt på Chalmers. Tre studenter matchades ihop med två forskare inom ytkemi. Syftet med forskningen var att minska efterfrågan på ny bomull. Forskarna påbörjade utvecklingen av en färgnings- och avfärgningsmetod för att kunna bidra till minskad produktion av nya material genom att ta till vara på existerande material – och därmed kunna erbjuda textilföretag en hållbar och cirkulär innovation, något som efterfrågats av branschen.

Vividye-teknologin

Svaret blev Vividye-teknologin som är en resurseffektiv, säker och pigmentbaserad färgningsteknologi som kan användas för alla typer av färger och mönster. Till skillnad från existerande  färgningsprocesser som används i textilindustrin idag är Vividye designad för att underlätta borttagningen av färg på textilier utan att skada materialets fibrer. Processen är säker för både användare och de som arbetar med färgningsprocessen.

Textilierna kan tvättas som vanligt i tvättmaskin, när färgen och trycket/mönstret sedan ska tas bort används Vividyes unika tvättmedel. – I nuläget fungerar teknologin på cellolusabaserade fibrer, som exempelvis bomull, men ambitionen är att fortsätta teknikutvecklingen på polyester vilket våra forskare tror är helt möjligt, berättar Gustav Larsson-Utas, COO Vividye.

Kan lösa viktig utmaning

Jonas Olaison, hållbarhetschef Textilia, berättar om valet av Vividye som årets vinnare: – Vividye är en hållbar och nytänkande innovation som kan lösa en viktig utmaning inom tvätt och textilservice, nämligen att kundlogotyper idag omöjliggör återanvändning av textilier efter att avtalet tagit slut och/eller kunden önskar byta ut textilstocken. I och med Vividye-teknologin skulle vi kunna erbjuda våra kunder anpassade tryck som sen enkelt kan tvättas bort för att återanvändas av en annan kund.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox