Textilias tygkassar av återbrukade bussaronger blev succé för Spilloteket

Textilias tygkassar av återbrukade bussaronger blev succé för Spilloteket

Textilia och Spilloteket brinner båda för att återanvända i stället för att tillverka nytt, att låta spill få nya skepnader och funktioner. Så när Spilloteket ville ha en tygkasse att dela ut på en mässa var Textilia den självklara samarbetspartnern.

Spilloteket är ett kreativt utbildningscentrum för hållbar utveckling. De använder sig enbart av spillmaterial i allt sitt görande och tänkande. År 2022 var de med på SETT-mässan och upptäckte att alla andra utställare delade ut tygkassar till besökarna.

– Vi tänkte att det ska vi också göra nästa år, berättar Camilla Abramsson. Men vi ville ju självklart använda oss av spill, det skulle rimma illa med våra värderingar om vi tillverkade nya.

– Min kollega Frida kom då ihåg att hon vid tillfälle sett Textilias upcyclade tygkassar av återanvänt material. Vi kontaktade deras hållbarhetschef Jonas Olaison och han nappade direkt.

Ingen kasse den andra lik

Textilia fick en beställning på 500 kassar från Textilias upcy-sortiment, alla tillverkade av kasserade bussaronger från vårdpersonal.

– Både Jonas och vi trodde nog att det skulle vara smidigare än det visade sig vara. Eftersom det är återbrukade kassar var ingen kasse den andra lik och tryckeriet hade en del önskemål kring avstånd mellan knappar exempelvis. Det slutade med att Jonas själv stod i Textilias lager och letade efter lämpliga kassar.

– Samtidigt visar det något viktigt: att det inte alltid är lika enkelt med återbruk, men att det måste få vara så. Vi måste vara beredda att kämpa lite för en hållbar utveckling.

“Mässans snyggaste kasse! Folk älskade dem och inte minst storyn kring dem. Och så är de så mjuka och härliga eftersom tyget tvättats så många gånger. Det var en ära att få dela ut den.”

Camilla Abramsson

Spilloteket

när Spilloteket ville ha en tygkasse att dela ut på en mässa var Textilia den självklara samarbetspartnern

Påverkar utvecklingen tillsammans

Kassarna delades ut under SETT-dagarna nu i våras – och var en succé.

– Mässans snyggaste kasse, skrattar Camilla. Folk älskade dem och inte minst storyn kring dem. Och så är de så mjuka och härliga eftersom tyget tvättats så många gånger. Det var en ära att få dela ut den.

– Vi har nu kontaktat ledningen för SETT-dagarna om att de måste se över sin policy inför kommande år angående giveaways och sätta press på alla företag som ställer ut att ta hänsyn till hållbarhetsmålen. Det vore fantastiskt om vi kunde påverka den utvecklingen tillsammans med Textilia.

– Det var kul att samarbeta med Textilia, de brinner verkligen för hållbarhetsfrågorna och visar ett genuint engagemang.

Läs mer om Spillotekets norm- och banbrytande lösningar med de Globala målen för hållbarhet som utgångspunkt på spilloteket.se

Textilia och Spilloteket brinner båda för att återanvända i stället för att tillverka nytt

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox