Textilia upcy – marknadens första affärsmodell för upcykling i industriell skala

Textilia upcy – marknadens första affärsmodell för upcykling i industriell skala

Vi är stolta över att i samarbete med vår ägare DFD, lansera Textilia upcy i Sverige – marknadens första koncept och affärsmodell för upcykling i industriell skala.

Inom textilservice är själva textilierna både bärare av tjänsten och samtidigt den största bördan ur ett hållbarhetsperspektiv. Frågan om hur vi kan fortsätta att nyttja textilier när de anses som uttjänta har gäckat textilservicebranschen i decennier.

Den 1 januari 2020 startade Anders Thorgaard, entreprenör, visionär och ägare till tvätterikoncernen DFD, tillsammans med Textilia, konceptet upcy. Upcy föddes utifrån önskan om att kombinera mode och hållbarhet. Namnet upcy är en förkortning av det engelska verbet ”to upcycle”.

Varje textil är ren vinst för miljön

Textilia upcy erbjuder kunder på den svenska marknaden möjlighet att i industriell skala kunna beställa och ta in upcyklade textilier i verksamheten. De upcyklade textilerna kan tas in som komplement till befintlig stock, ersättningsartiklar eller som helt nya artiklar.

Konceptet bygger på att kasserade textilier från våra kunder i Sverige, designas om till nya produkter som tas i cirkulation och bruk igen. Detta innebär att varje textil är en ren vinst för miljön, och bär även på en unik historia från sitt förflutna. 2 000 blusar kan vara skapade av randiga påslakan från en region och 50 kock-rockar av dukar kan ha sitt ursprung från en 5-stjärnig restaurang. Istället för att bränna eller kasta textilierna sparas miljön när Textilia upcy omvandlar materialen till nya produkter.

Produktion i Europa

Vi har under hösten 2020 skickat alla våra kasserade textilier från Karlskrona till vår uppsamlingscentral i Skovlunde, Danmark. Materialet sorteras och designers utvecklar prototyper. De nya produkterna tillverkas därefter i våra sömnadsstudios i Litauen och Rumänien. Det är ett aktivt val att ha produktionen nära i Europa för att minimera långväga transport. Transporterna sker via en extern partner och vi säkerställer alltid att lastbilarna är helt fyllda innan de går iväg.

Inget går till spillo

Allt material används och av spill som blir över i samband med tillverkningen produceras jackor, förkläden, väskor och filtar som ”patchwork”. När textilierna återigen bedöms som uttjänta har vi ett samarbete med Convert, som river upp materialet och skapar bordsskivor, ljudisolering, akustiska paneler och byggmaterial. Nästa steg för Textilia upcy är att använda kasserade textilier från fler av våra anläggningar och tillsammans med våra kunder ta nya artiklar i bruk och utveckla fler produkter. Förutsättningarna finns på plats – nu är det bara upp till oss och våra kunder att tillsammans bidra till att rädda vår planet, en textil i taget.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox