”På Textilia får jag jobba från hjärtat”

Jag tror att alla har ett uppdrag här i livet, säger Mohammad Ghannam. Själv hittade han sitt uppdrag tidigt. I en familj och släkt som kryllade av läkare och tandläkare kände han att hans väg var en annan: Tekniken. Idag är han produktionsledare på Textilia i Örebro. Och älskar det.

– Jag är bra på att hitta konstiga lösningar. Säger Mohammad och skrattar. Det har hänt att vi fått stopp på en linje och saknat reservdelar, då hämtar jag en köksblandare, fixar lite och får maskinen att funka tills vi får våra reservdelar. Under min tid har vi sällan haft långa stopp 

Tekniken med från start 

Att som ung bli självlärd på högavancerade medicintekniska maskiner hör kanske inte till vanligheten. Men för Mohammad blev det naturligt tack vare hans omgivning, där närmsta släkten antingen var tandläkare eller doktorer.  

Efter studier på Industrilinjen på högskolan i Syrien startade Mohammad eget företag och for snart land och rike runt för att reparera medicinsk utrustning. Företaget frodades i 15 år, hade fyra anställda och genomförde flera komplexa projekt.  

Sökte tryggheten i Sverige 

2009 bröt kriget ut i Syrien. Mohammad fick lägga ner företaget och började istället hjälpa folk genom att reparera deras elgeneratorer. Men osäkerheterna ökade och han tvingades tillslut lämna allt för att söka tryggheten i Sverige.

Saknade tillstånd 

Starten i det nya landet bestod av integration, SFI och ett antal nekade jobbansökningar.  

– Jag ville fortsätta jobba med den medicinska tekniken men saknade det tillstånd man bara får när man gått en treårig universitetsutbildning i Sverige.  

– Jag önskar att de hade låtit mig göra ett prov och träffat mig så jag kunde visa på min erfarenhet. Men det är bra att de är noga, det är väldigt känsliga och avancerade maskiner. 

Utbildad Automationstekniker 

Med en engagerad handläggare från Arbetsförmedlingen vid sin sida hittade Mohammad utbildningen Automationstekniker på Nercia. Den klarade han snabbt av med bra betyg.  

– Jag blev klar 3 månader tidigare än planerat, berättar han. Samtidigt läste jag SFI och jobbade på postterminalen i Hallsberg. 

”Här får alla chansen” 

Ännu en annons för automationstekniker dök upp, och Mohammad sökte. Denna gång fick han komma på intervju.  

– Jag och 15 andra ansökte och jag fick tjänsten. Chefen sa ”Här får alla chansen. Välkommen till Textilia. ” 

Väl på plats fick Mohammad verkligen komma till sin rätt.  

– Jag började från första dagen med att lösa störningar på systemet och utveckla flera funktioner som sparade mycket tid i produktionen. 

Jobbar från hjärtat 

Han känner ett oerhört ansvar kring sina maskiner, kring flödet och produktionen. Är det något med maskinerna som krånglar är det till Mohammad man ringer, oavsett när på dygnet. Då åker han in och lämnar först när allt funkar igen. Vilket ofta går fort när han är inblandad.  

– Jag tackar livet att jag har sådan tur. 

– Tur? Jag tycker det låter som skicklighet!  

–Jo, men jag har tur genom att jag oftast trycker på rätt knapp. Jag tror att man har ett uppdrag i livet. Det här är mitt. 

 

–Vad är det bästa med jobbet tycker du?  

–Att jag får jobba från hjärtat; ingen guidar mig, jag har ingen tid som guidar mig. Jag gör mina uppgifter på mitt sätt och kan nöjd åka hem när allt är klart.  

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox