Bara det bästa är gott nog på folkliga Köksbaren

Köksbaren är en av Umeås bästa och mest populära restauranger.

Nyligen fyllda tio år är ambitionen densamma som vid starten – att servera umeåborna Norrlands bästa mat. Det uppnås med lika delar bra råvaror och hållbara samarbeten med lokala leverantörer. Textilia har fått vara med på resan.

Ingen ”lyxrestaurang”

Peter och kompanjonen Jacob Markström, båda restaurangprofiler i Umeå, visste vad de ville med sin nya restaurang. Till Köksbaren skulle människor komma för att unna sig det bästa av mat, dryck och service utan att behöva besöka en restaurang med epitetet ”lyx”. Den folkliga och avslappnade atmosfären betonades då som nu.

– Du kan alltid förvänta dig ett generöst bemötande. Det gäller alla gäster. Köksbaren är en krog för alla, det ska kännas på stämningen, säger Peter Stenmark.

“– Vi är en gastrobar, en folklig krog där alla som gillar att umgås och äta förstklassig mat tillagad av det bästa som finns för årstiden ska känna sig som hemma.”

Peter Stenmark

Ägare och restaurangchef

Okomplicerad mat

När det gäller det som serveras är framgångsreceptet enkelt – okomplicerad mat där råvaran alltid är i centrum. Menyn beskrivs som ett möte mellan det norrländska och franska köket.

– Vi jobbar med det bästa som finns för stunden och väljer alltid råvaror utifrån kvalitet och ekologi. Och vi är kräsna. Det gäller oavsett om det är grönsaker, fisk eller kött, säger Peter.

Köttet är en paradgren och kommer alltid från svenska gårdar inom 60 mils radie. Köksbarens hängmörade entrecôte är omtalad. Köttet hängmörar de själva på plats och grillar i egen träkolsugn. Du kan se mörningsskåpet om du gläntar på dörren till köket.

Alltid lika höga krav

Okomplicerat ska också samarbetet med de lokala leverantörerna vara och där är kraven lika höga som på råvarorna. I dag kan Köksbaren räkna in cirka 300 restaurangbesökare till de ljusa lokalerna vid Järnvägstorget i Umeå – varje dag. Det ställer höga krav på allt runt omkring i verksamheten. En restaurang använder mycket textilier och då spelar val av tvätteri en stor roll. Köksbaren och Textilia ”go way back” och den personliga relationen är viktig för Peter Stenmark.

– Vi har jobbat med Jimmy (Åström) och Daniel (Olofsson) länge, även innan JD Tvätten blev Textilia och är helnöjda med deras engagemang och leveranser. De kör all vår tvätt och är alltid on-time, det är ett måste för att allt ska kunna flyta på i en verksamhet som vår, säger Peter Stenmark.

Unika servetter med egen profil

Allt tvätt innebär servitörkläder, kockkläder, kökshanddukar, dukar och inte sist men minst servetter, någonting som Peter Stenmark vurmar lite extra för.

– Vi har satsat mycket på en unik kvalitet och en egen profil. De bär vårt signum.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox