”De verkliga hjältarna är våra gäster”

– Människor måste få de mest basala behoven tillfredsställda innan de ens orkar tänka på att förändra sina liv.

Det säger Eva Carlberg, kökschef på Café David som drivs av Skåne Stadsmission. För den värme och det engagemang hon hyser för både gäster och personal har hon utsetts till Restaurangbranschens vardagshjälte 2024.

– De verkliga hjältarna är våra gäster som trots utmaningar ändå orkar besöka oss och visa oss tacksamhet, säger hon själv på sitt alltid lika ödmjuka sätt.

Eva blev kock relativt sent i livet.

– Jag jobbade länge inom bostadsbranschen, berättar hon. Jag har bland annat varit ombudsman för Hyresgästförening och kommunikationsansvarig i ett större bostadsbolag.

Men hon hade en plan.

– Länge tänkte jag att när jag blir pensionär ska jag ägna min tid åt att laga mat till människor genom Stadsmissionen. Men när jag fyllde 50 år kände jag: varför vänta? Jag vill göra det nu.

Sagt och gjort. Eva utbildade sig till kock och sedan 2018 har hon jobbat på Skåne Stadsmission i Malmö.

 

Alla är välkomna

Att det blev just Stadsmissionen var självklart för Eva.

– De har helt rätt inställning till människor, säger hon. Alla är välkomna, oavsett ålder, ursprung, kön, sexuell läggning, trosuppfattning eller livssituation. Alla människor är lika mycket värda.

– Alla våra gäster är fattiga, fortsätter hon. Många är ensamma och många lider av psykisk ohälsa eller missbruk.Vi är garanterat den enda restaurangen som gärna ser att vi får färre gäster! Det är ju ett tecken på att vi lyckats i vårt arbete.

“– Stadsmissionen har helt rätt inställning till människor, säger hon. Alla är välkomna, oavsett ålder, ursprung, kön, sexuell läggning, trosuppfattning eller livssituation. Alla människor är lika mycket värda.”

Alltid öppet

Café David är alltid öppet.

– De här människorna ska inte behöva fundera på öppettider, förklarar Eva. Vi serverar frukost och lunch alla dagar året runt.
– Människor måste få de mest basala behoven tillfredsställda innan de ens orkar tänka på att förändra sina liv.

Läs mer om utmärkelsen Restaurangbranschens vardagshjälte och Evas pris här

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox