Textilia har förpliktat sig till Science Based Target Initiative

I enlighet med klimatvetenskapen och Science Based Targets initiative (SBTi) har vi inom Textilia Group åtagit oss att sätta mål för att minska CO2-utsläppen - både i vår egen verksamhet och i värdekedjan. Därmed tar vi nästa steg på resan för en mer hållbar tvätt-och textilservice.

Världen och klimatet förändras.

Det är en verklighet som kräver en övergång från avsiktsförklaringar till handling. Inom Textilia Group är vi fast beslutna på att vara en del av lösningen. Därför har vi valt att ansluta oss till Science Based Target Initiative (SBTi).

– Att ansluta oss till SBTi är ett naturligt och inte minst viktigt steg i vårt fortsatta arbete med att bidra till en mer hållbar framtid säger Camilla Skjelborg Nielsen, Head of Group Development & ESG på Textilia.

Arbetet med att ta fram en plan för reduktionssåtgärder och därmed ett slutgiltigt reduktionsmål för CO2-utsläpp är i full gång – med siktet att bli validerade av SBTi. Här är nyckeln långsiktighet parallellt med att prioritera vad vi måste fortsätta göra här och nu för att minska vårt CO2-avtryck.

– I och med anslutningen till SBTi fokuserar vi våra ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen och sätter upp mål så att de ligger i linje med våra största källor till CO2-utsläpp. Medan vi tar fram planen och målen är det viktigt att vi inte tappar fart, och därför fortsätter vi att arbeta med våra största påverkansområden: Livsförlängning, återanvändning och återvinning av textilier och minskning av CO2-utsläpp från vår verksamhet.

 

Textilåtervinning i stor skala

Att förlänga livslängden på textilier och att återvinna dem har länge varit ett fokusområde inom Textilia. Bara under 2023 har vi återvunnit mer än 400 ton textilier genom Textilia upcy. Med textilinköp som den största posten i klimatredovisningen är det en nödvändighet även i framtiden.

– Den cirkulära agendan har en enorm potential för branschen, men det kräver storskalighet och kapacitet i hela värdekedjan för att möjliggöra textilåtervinning på kommersiell nivå. Vi är på god väg med vårt koncept för direkt återvinning, Textilia upcy, där vi kontinuerligt tillsammans med olika samarbetspartners, utforskar och implementerar möjligheter för fiber-till-fiber-återvinning samt teknik som fungerar i stor skala avslutar Camilla.

Vill du veta mer om vårt klimatarbete?

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox