Kasserade textilier och en Michelin-restaurang. Det låter kanske inte som en given kombination, men det är ändå fallet på den välrenommerade restaurangen Marchal som ligger på entrévåningen på Hotel d'Angleterre i Köpenhamn. För här lagar personalen i köket nu mat i kockjackor tillverkade av kasserade lakan och dukar.
På Restaurang Marchal lämnas inget åt slumpen. Restaurangen osar av stilren design, och maten är något helt utöver det vanliga. Därför kan det vara svårt att tänka sig att de valt kockjackor av kasserade textilier. Och ändå inte.
För som en av Danmarks mest erkända restauranger tänker köksmästaren Jakob de Neergaard och hans team naturligtvis på vilken avtryck de lämnar på jorden – och hur de med olika åtgärder kan göra skillnad.
Kasserade lakan och dukar
Därför lagar idag kockteamet mat i kockjackor tillverkade av kasserade dukar och kasserade lakan.
– Som många andra tänker vi naturligtvis också på vilket avtryck vi lämnar på världen. Och med vetskapen om att textilindustrin inte precis har en positiv inverkan på miljön var det självklart att titta på vår textilkonsumtion. För det är befogat att använda de textilier du redan har tillgängliga, istället för att producera nya. Så hela idén och konceptet med att ge nytt liv åt kasserade textilier är något vi skulle vilja stödja, säger Jakob de Neergaard, som varit köksmästare på Marchal sedan 2021.
Återvunna textilier ska rimma med design, komfort och kvalitet
För Jakob de Neergaard är komfort, design och kvalitet av största vikt när det kommer till val av klädlösningar. Som kock tillbringar du många timmar i köket och det är därför viktigt att arbetskläderna inte kliar eller stramar på fel ställen – och självklart ska den tåla dagligt slitage.
Därför hymlar han inte med att han tänkte efter ordentligt innan han valde de återanvända kockjackorna. För kunde de verkligen leva upp till önskad kvalitet?
– Jag tycker att det är väldigt naturligt att ifrågasätta kvaliteten och utseendet på en lösning gjord av kasserade material. Men så fort vi såg och fick prova jackorna stod det klart att man inte behöver kompromissa med design, komfort och kvalitet, även om man går med en återvunnen lösning. Och just kvalitet och design betyder mycket för oss, då vi ska se presentabla ut – och speciellt när vi är ute bland våra gäster, säger han.
Enligt Jakob de Neergaard kan alltså återvinning, estetik, komfort och kvalitet samlas i en högre position, och nyproducerade textilier behöver därför inte nödvändigtvis vara förstahandsvalet.
“Det är väldigt vettigt att använda de textilier man redan har tillgängliga istället för att producera nya. Så hela idén och konceptet med att ge nytt liv åt kasserade textilier är något vi skulle vilja stödja.”
Jakob de Neergaard
Kock, Restaurang Marchal
En del av något större
De återanvända kockjackorna är en del av Textilia upcy-konceptet som ger nytt liv åt annars kasserade textilier. Konceptet är fött ur ett cirkulärt sätt att tänka och utmanar slit-och-släng-kulturen . Läs mer om Textilia upcy-konceptet här.