Tvätteri i Aalborg hjälper tidigare kriminella att komma ut på arbetsmarknaden

Vägen in på arbetsmarknaden kan vara svår – och särskilt om du har haft problem med lagen. Men på Textilias tvätteri i Aalborg tror man på det bästa hos människor, och därför har tvätteriet nu välkomnat flera nya kollegor som tidigare varit i konflikt med lagen.

Även om du har varit kriminell behöver det inte betyda att det är den väg du vill gå i framtiden – tvärtom. 

– Vi tror på det bästa hos människor, och om vi kan ge några människor hopp och en chans att bygga ett liv utan kriminalitet, så är vi glada att kunna vara en stabil grund.
Om de ska få en chans att resocialiseras ut i samhället och på arbetsmarknaden igen, kräver det att vi är villiga att se bortom deras tidigare gärningar och att vi tror på dem, säger Jeppe Lundø Tørning, avdelningschef på tvätteriet i Aalborg. 

Därför var han också snabb med att tacka ja till att höra mer när organisationen High:Five hörde av sig i våras för att vädra möjligheterna till ett samarbete. 

High:Five hjälper företag att anställa och behålla före detta fångar i vanliga jobb eller utbildningsprogram. 

”Det kändes helt rätt och en av de mest naturliga sakerna i världen att samarbeta med High:Five. Redan efter första mötet kunde jag känna en glädje och en entusiasm över samarbetet, säger Jeppe Lundø Tørning. 

Idag har avdelningen på Nordjylland anställt tre nya kollegor och fler är på gång, som alla antingen har släppts eller är knutna till frigivningsfängelser. Och enligt Jeppe Lundø Tørning går det riktigt bra. 

– Våra nya kollegor anställs på exakt samma villkor som de andra medarbetarna på avdelningen och det märks att de trivs på jobbet. Några av dem har till och med redan avancerat till nya uppgifter, och det säger verkligen något om deras drivkraft, säger Jeppe Lundø Tørning. 

Vi tror på det bästa hos människor, och om vi kan ge några människor hopp och en chans att bygga ett liv utan kriminalitet, så är vi glada att kunna vara en stabil grund.

Jeppe Lundø Tørning

Avdelningschef på tvätteriet i Aalborg

Fasta ramar och förväntningar i vardagen

High:Five är också nöjda med samarbetet. Företag som Textilia bidrar till att ge före detta brottslingar något att stå upp mot och hjälper till att bryta ner de fördomar som kan finnas om före detta fångar. 

”Bakom de fasta ramarna, kraven på medarbetarna och den direkta tonen känner man tydligt att hjärtat sitter på rätt ställe. Och det passar vår målgrupp väldigt bra när de inte tvekar om vad som förväntas av dem och samtidigt känner att någon tror på dem, säger Trine Skiblund, som är konsult på High:Five och som arbetar nära tvätteriet i Aalborg. 

 

Textilia besöker Kragskovhede fängelse 

Förutom det goda samarbetet kring de provisoriska utnämningarna har Jeppe Lundø Tørning även besökt fängelset Kragskovhede i samband med en jobbdag. Här presenterade han jobbmöjligheterna, arbetsuppgifterna och Textilias värdegrund, vilket resulterade i många frågor och stort intresse från de intagna. 

Hur många nya ansikten institutionen kommer att välkomna i framtiden får tiden utvisa, men en sak är säker; att samarbetet har varit en stor framgång. 

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox