I gott sällskap med designklassiker, silverföremål och flertalet danska konstskatter hittar du nu även Textilia upcy på Designmuseum Danmark. Utställningen Fabric of change belyser återanvändning och återvinning av textilier – där konsten ska inspirera till handling.
Under torsdagskvällen invigdes en ny utställning i AKUT-rum #6 på Designmuseum Danmark, Fabric of change. Utställningen belyser den aktuella frågan kring textilavfall, återanvändning och återvinning. Inom EU är det idag endast en procent av textilavfallet som återanvänds eller återvinns, och i Danmark förbränns årligen cirka 92 000 ton textilier*.
– Detta är en enorm utmaning för både vår miljö och vårt samhälle. En utmaning som bara växer om vi inte gör någonting. Vi behöver alla ta ansvar och förändra den ’slit-och-släng’ kultur som skapats i samhället menar Anders Thorgaard, VD för Textilia Group.
Utställningen är en av flera i AKUT-serien som undersöker ämnen där design är central för stora samhälleliga dilemman och utmaningar. Redan för flera år sedan såg vi på Textilia problemet kring mängden textilier som kasserades i vår tvätt-och textilservicelösning. Därför startades systerbolaget Textilia upcy, marknadens första lösning för upcycling i stor skala, som ett sätt att förvandla ett avfallsproblem till en cirkulär affärsmöjlighet.
– Vi såg ett behov för att optimera våra egna resurser och för att hitta lösningar på det massiva textilavfall som finns i vårt samhälle. Vi ville ta ansvar för miljön, för samhället och för att förändra vårt sätt att arbeta med textilier
Anders Thorgaard.
VD för Textilia Group.

Dagen till ära var klimatminister Magnus Heunicke på plats och invigde utställningen. I sitt öppningstal lyfte han fram det akut och aktuella problemet med en alldeles för låg nivå av återanvändning och återvinning av textilier i Europa idag. Han fokuserade bland annat på den stora utmaningen att det idag skickas mer än 90 % av kasserade textilier i EU till länder i tredje världen – där textilierna hamnar i stora högar och förorenar både land- och vattenområden.
I utställningen, som är öppen för besökare till 21 april 2025, kan besökaren bland annat finna exempel på där uttjänta lakan blivit kockrockar och t-shirts blivit handtorklappar till skolor och sjukhus. Sedan starten för fem år sedan har Textilia upcy återanvänt tusentals ton av kasserade textilier, som fått nytt liv i form av nya produkter.
–Vi hoppas att besökarna tar med sig möjligheterna som finns inom textilåtervinning. Vi tror att förändring börjar med var och en av oss, där våra attityder och beteenden övergår till krav – exempelvis på längre livslängd och ökad återvinning säger Birgit Stielau, avdelningschef Textilia upcy.
–Det är detta, tillsammans med konkreta åtgärder inom textilindustrin, som kommer skapa den hållbara omställning som behövs avslutar Anders Thorgaard.
* https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/miljokatastrofe-lurer-fra-enorm-maengde-europaeisk-tojaffald
Om Textilia och Designmuseum Danmark
Textilia erbjuder tvätt-och textilservicelösningar till kunder i Skandinavien med krav på hållbarhet, service, kvalitet och hygien. Med engagemang, nytänkande och affärsfokus skapar Textilia tillsammans med sina kunder en renare morgondag. Genom systerbolaget Textilia upcy återanvänds Textilias uttjänta textilier som ges nytt liv i form av nya produkter.
Designmuseum Danmark är en av Nordens centrala utställningsplatser för dansk och internationell industridesign, konstindustri och konsthantverk. I museets AKUT-rum presenteras olika utställningar som lyfter fram företag och designers som arbetar med transformativa förändringar som är viktiga för oss alla. Utställningsserien undersöker ämnen där design är central för stora samhälleliga dilemman och utmaningar.