Försvarets materielverk – en unik kund med tuffa krav

Försvarets materielverk, FMV, är en civil myndighet vars syfte är att säkerställa att Försvarsmakten har rätt och fungerande materiel och tjänster för att kunna utföra sitt uppdrag. På avdelningen för driftstyrning i Boden hanteras allt materiel en soldat kan tänkas behöva, förutom vapen. Totalt hanteras 11 000 artiklar till och från 29 serviceförråd.

Sandra Åsberg, arbetar på driftstyrningen i Boden. Hon berättar:

– Min uppgift är att säkerställa att rätt sak finns på rätt plats och i rätt tid. I centrallagret i Arboga registreras alla nya artiklar in i datorsystemet för att därefter skickas ut till våra 29 serviceförråd.

Alla inköp av persedlar hanteras av FMV i Stockholm men så snart artiklarna finns registrerade omhändertar Sandra och hennes kollegor vilka artiklar som skall vart och vad som skall tvättas. Hur de ska tvättas och hur ofta regleras i avtalet mellan Textilia och FMV. Vilka artiklar som får tvättas framgår av en så kallad tvättnota.

– Jag har bra kontakt med Textilia och kontaktar min kontaktperson vid behov. Två gånger om året har vi kostnadsuppföljningsmöten. Nyligen har vi dessutom genomfört en gemensam kassationsutbildning för vår förrådspersonal och Textilias tvätteripersonal vilket var väldigt uppskattat, fortsätter Sandra.

"Två gånger om året har vi kostnadsuppföljningsmöten. Nyligen har vi dessutom genomfört en gemensam kassationsutbildning för vår förrådspersonal och Textilias tvätteripersonal vilket var väldigt uppskattat."

FMV

Allt från uniformer till kängor

Materialet som Textilia tvättar åt Försvarsmakten är unikt. Det handlar om allt ifrån uniformer och underkläder till lakan, sovsäckar och kängor. För några av de mest unika artiklarna såsom exempelvis ansiktsskydd (skyddsmask) anlitar Textilia en underleverantör men det mesta hanteras av Textilias ordinarie enheter. Exempelvis finns på Textilia i Långsele en sömnadsavdelning samt ett skomakeri för reparationer.

– Jag är nöjd med vårt samarbete. För min del känns det viktigt att ha en rikstäckande textilservicepartner. Det blir både mer tydliga kontaktvägar och enklare att samarbeta kring effektiva arbetssätt och förbättringar, avslutar Sandra.

OM FMV

Försvarets materielverk, FMV, är en civil myndighet vars syfte är att säkerställa att Försvarsmakten har rätt och fungerande materiel och tjänster för att kunna utföra sitt uppdrag. FMV bedriver verksamhet på ett 40-tal platser i landet och Textilia är sedan många år tillbaka utvald textilserviceleverantör åt FMV.

Avtalet avseende textilservice åt Försvarets materielverk (FMV) gäller tvätt och reparationer av försvarsmaktens soldatmateriel. Idag levereras textilservice till Försvarsmakten från Textilias enheter i Boden, Långsele, Örebro, Karlskrona och Göteborg.

Få vårt nyhetsbrev
direkt i din inbox